Var tredje svensk bor ensam och vi har de högsta siffrorna för singelhushåll i världen. 2018!
 • Kvinnor i arbetslivet: Singelhushåll i sverige, Kramp i vaderna på natten

  by

  genomsnittligt amerikanskt hem fördubblades mellan åren 19, och det innebar att egenutrymmet i hemmen ökade. Innanför en av dem bor en gammal dam och hennes katt, hon pratar

  med grannarna när de går förbi hennes lilla täppa till uteplats. Så kom 1900-talets stora förändringar den industriella revolutionen, urbaniseringen och den kvinnliga frigörelsen och bidrog till att allt fler började leva i enmanshushåll. I Stockholm arbetar föreningen Kombo för att det ska byggas just ett sådant hus för alla åldrar. Och enligt Eurostat har vi störst andel ensamhushåll inom. Det kan man inte göra förrän det finns vissa miniminivåer av välstånd och säkerhet i samhället. Men vad gäller värderingar så har det hänt massor. Nu blir man vuxen genom sin första egna lägenhet som man bor i för sig själv. En annan faktor är urbaniseringen. Andra förklaringar är miljonprogrammets många lägenheter och ett utbyggt pensionssystem. Dessa gemenskaper levde och bodde man i och med något annat var otänkbart fram till långt in på 1900-talet. Lägg sedan till de senaste 1015 årens utveckling med internet, mejl, Skype och Facebook, vilket kan göra oss än mer sociala fastän vi bor ensamma. Ekonomisk koppling, en vanlig uppfattning är att nordbor är mer ensamma än människor i exempelvis sydeuropa. Många av dem som Eric Klinenberg har intervjuat visade sig vara extremt sociala, ofta via sociala medier. Det har nästan blivit inne att leva ensam signalerar frihet och styrka. I USA mest i storstäder som San Fransisco, Washington, Seattle och Atlanta där över 40 procent är ensamhushåll. Ensamboendet vore otänkbart utan 1900-talets generella välståndsökningar inom stora befolkningsskikt, säger han. Enstaka eremiter till trots, så skulle människan helt enkelt inte ha klarat sig på egen hand under stora delar av vår historia. Just det sociala är det i dag lättare än någonsin att upprätthålla, trots att ytterdörren är stängd. I USA är frågan moraliskt laddad. Medan vi i Norden kan leva ett friare liv och ha kontakt med vänner och över generationsgränser som vi vill, säger han. Det är svårt att jämföra andelen ensamhushåll med övriga Europa. Numera är ensamboende ett storstadsfenomen i USA. Sådana boenden har både ekonomiska och sociala fördelar, menar Eva Sandstedt. Vad gäller andelen ensamhushåll så har det inte hänt så jättemycket, säger Eva Sandstedt, som nu är professor emerita i sociologi vid Uppsala universitet.

  Singelhushåll i sverige

  Ensamboendet är ett relativt nytt och dam socialt accepterat fenomen som speglar en helsingborg allt flyktigare värld och allt flyktigare relationer. Eva Sandstedt menar att framtidens boende handlar om kollektivboenden. Samhällsutvecklingen går mer åt det hållet och vi svenskar går i täten. Det har kommit via filmer och tvserier från USA. Kanske är det rent av en lyx att ha hemmet för sig själv Över 1, han ser flera orsaker till ensamboendets ökning i framför allt västvärlden. Där kan man vara oberoende, inte minst avspeglades det och reproducerades det ju genom populärkulturen. Istället är vi individualister som känner oss fria att ha de kontakter vi vill. Den ökade individualiseringen anses ibland bidra till att de sociala nätverken försvagas.

  Den reella ensamheten i Sverige är kanske ändå inte så stor.Bland ensamhushållen finns många så kallade Stockholmsäktenskap, det vill säga att människor lever i förhållanden men är skrivna på olika håll.


  Män i 30årsåldern är singelhushåll i sverige också en stor grupp som lever solo. Nästan varannat svenskt hushåll är ett ensamhushåll. Fler gifter sig senare i livet och får barn senare. Men vad har hänt sedan hon skrev boken runt 1990. Ensamstående föräldrar med singelhushåll i sverige barn i åldrarna 024 år utgör bara. Man kan omöjligt förstå detta fenomen utan kvinnans frigörelse. Och flest finns i storstäderna Stockholm.

Sök

Kategorier

Arkiv